Wrzątek wlewamy do słoja, dodajemy łyżeczkę lanoliny oraz płatków mydlanych/płynu do mycia naczyń.
Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania jednorodnego, mlecznego roztworu.
Gdy roztwór ochłodzi się do temperatury pokojowej, wlewamy go do garnka i wkładamy do środka nasze wełniaki odwróconego na lewą stronę.
Podgrzewamy garnek bardzo, bardzo powoli do temperatury około 70° (NIE doprowadzamy do wrzenia).
Pozwalamy kuracji wystygnąć. Nie mieszamy, nie wstrząsamy w tym czasie naczynia. Następnie wyciągamy wełniaki, płuczemy je w chłodnej wodzie, wydeptujemy nadmiar wody i suszymy na płasko.
Można też lanolinować na gorąco w piekarniku. Wstawiamy naczynie z roztworem do chłodnego piekarnika, nastawiamy na 70°. Kiedy piekarnik się nagrzeje, trzymamy chwilę, wyłączamy go, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż roztwór ostygnie. Pozostałe kroki tak jak w przypadku lanolinowania w garnku.