Powrót

Lanolinowanie na gorąco

Czas przygotowania5 min
Moczenie6 godz.
Całkowity czas 6 godz. 5 min
Wystarczy na: 1 otulacz
Koszt: ok. 1 zł

Narzędzia

  • słój lub inne pojemne naczynie

Potrzebne będą

  • 0,5 łyżeczki lanoliny bezwodnej
  • 1 łyżeczka płatków mydlanych / płynu do mycia naczyń (NIE balsamu)
  • 1 l wrzątku

Instrukcje

  • Wrzątek wlewamy do słoja, dodajemy łyżeczkę lanoliny oraz płatków mydlanych/płynu do mycia naczyń.
  • Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania jednorodnego, mlecznego roztworu.
  • Gdy roztwór ochłodzi się do temperatury pokojowej, wlewamy go do garnka i wkładamy do środka nasze wełniaki odwróconego na lewą stronę.
  • Podgrzewamy garnek bardzo, bardzo powoli do temperatury około 70° (NIE doprowadzamy do wrzenia).
  • Pozwalamy kuracji wystygnąć. Nie mieszamy, nie wstrząsamy w tym czasie naczynia. Następnie wyciągamy wełniaki, płuczemy je w chłodnej wodzie, wydeptujemy nadmiar wody i suszymy na płasko.
  • Można też lanolinować na gorąco w piekarniku. Wstawiamy naczynie z roztworem do chłodnego piekarnika, nastawiamy na 70°. Kiedy piekarnik się nagrzeje, trzymamy chwilę, wyłączamy go, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż roztwór ostygnie. Pozostałe kroki tak jak w przypadku lanolinowania w garnku.

Notatki

Jeśli lanolinujemy równocześnie wełnę o różnych kolorach (np. beżowy i czerwony), zalecamy wcześniejsze octowanie lub użycie w kuracji chusteczki do wyłapywania kolorów.
Rozważnym krokiem będzie także lanolinowanie wełniaków o zbliżonych kolorach razem a tych, które mogą farbować, osobno. Można lanolinować zarówno suche, jak i mokre wełniaki, jednak polecamy poddawać kuracji suche pieluszki.
Jeśli lanolinujemy większą liczbę wełniaków (np. 3-4), zwiększ ilość lanoliny do 1, max 1,5 łyżeczki. Płynu 1,5-2 łyżeczki. Jeśli dodamy więcej płynu lub mydła, nic złego się nie stanie - wytworzy się piana, którą wystarczy zebrać z góry łyżką. Potrzebna ilość płynu zależna jest także od twardości wody - im twardsza, tym więcej.